Van 5 oktober tot 11 november kunnen de boeren die zonnepanelen willen plaatsen, een subsidieaanvraag doen bij de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Alleen kan helaas niet elke boer de subsidie krijgen voor zonnepanelen of windmolen. De boeren worden geadviseerd door netbeheerder Liander dat voordat de boeren willen investeren, eerst een stappenplan doorlopen zodat teleurstellingen worden voorkomen.
De boeren worden door Liander aangeraden om eerst te wachten met het aanschaffen van zonnepanelen of windmolens tot na het tekenen van een contract bij Liander. ‘’We willen teleurstellingen voorkomen. Niets is erger dan veel geld investeren in zonnepanelen om er vervolgens achter te komen dat er geen ruimte op het elektriciteitsnet is om jouw stroom af te voeren’’ vertelt Johan Stortelder van Liander. Tijdens het verkrijgen van de transportindicatie, het toewijzen van de SDE-beschikking en het tekenen van een contract kan de netsituatie in die tijd weer veranderd zijn. Volgens Stortelder kan het net zo vol zijn.
De juiste volgorde
De programmamanager van Liander die zegt dat het dan belangrijk is om aan de juiste volgorde aan te houden. ‘’Begin bij de aanvraag van een transportindicatie bij de netbeheerder. Deze geeft aan dat op het moment van berekenen transportcapaciteit beschikbaar is voor de aanvraag. De transportindicatie reserveert geen netcapaciteit. Vervolgens kan de boer SDE++ subsidie aanvragen bij RVO en indien nog extra capaciteit contracteren bij de netbeheerder. De laatste stap is de aanschaf van de zonnepanelen of windmolen.’’
Het maakt voor Liander niet uit of het gaat om zonnepanelen of om een combinatie van zonne- en windenergie. Het gaat Liander meer om hoeveel stroom de producent kan leveren aan het elektriciteitsnet. Volgens Stortelder hebben de producenten die zich inzetten op wind- en zonnestroom een voordeel. ‘’De profielen zijn complementair aan elkaar. Als het waait en bewolkt is, heb je minder zonne-energie en andersom.’’
Het net is vol
De afgelopen zomer zijn er veel plaatsen in Flevoland en Friesland waar de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet is bereikt. Op het moment dat er veel zon schijnt wordt er namelijk geen stroom verbruikt. In dat gebied zitten de hoogspanningsstations en verbindingen van Tennet al aan hun maximale grens van wat er nog getransporteerd kan worden naar gebieden waar de stroom nog van te pas kan komen. Liander is verantwoordelijk voor de distributienetten in Friesland en kent de regionaal vergelijkbare problemen. De netbeheerders zijn beide bezig met het uitbreiden van van de capaciteit aan het net, wat wel tussen de drie a zeven jaar kan duren. Dan is er dus pas ruimte voor nieuwe zonnedaken, zonneparken en windmolens.