Het internet wordt steeds intensiever gebruikt en ook gebruikt voor nieuwe toepassingen. De beschikbaarheid van snel internet is een onmisbare factor voor economische en maatschappelijke ontwikkeling. Breedband is essentieel voor thuiswerkers en huishoudens met kinderen, maar bijvoorbeeld ook voor de bedrijfsvoering van boerenbedrijven. Digitale ontsluiting van het buitengebied is voor wonen en werken in het landelijk gebied een must, het is een van de belangrijkste drivers voor de economische infrastructuurversterking van het platteland.
Op termijn wordt de aanspraak op datacapaciteit en snelheid door de ontwikkelingen op en aantal terreinen nog belangrijker.
- Zorg: het gebruik van digitaal verkeer in de zorg gaat sterk toenemen, waarbij vooral ook uploadsnelheden vanuit huis belangrijk zijn.
- Onderwijs: steeds meer onderwijsactiviteiten en lesmateriaal zijn digitaal.
- Landbouw: bedrijven in perifere gebieden beschikken over de slechtste internetverbindinterwijl hun bedrijfsvoering steeds meer steunt op een goede digitale verbinding.
In de provincie Friesland is geprobeerd om binnen de F4 verband (Gemeenten Smallingerland, Leeuwarden, Heerenveen en Súd West Fryslân) samen aan het onderwerp breedband te werken. Het oorspronkelijke doel van deze gezamenlijke strategie was een zo breed mogelijke uitrol van een toekomstbestendige breedband infrastructuur in de F4 gemeenten.
Op 29 september 2015 ontvangt de gemeenteraad van Smallingerland van het College een brief over de voortgang van het dossier Breedband. De conclusie van deze brief is dat de gemeente Smallingerland gezien de huidige ontwikkeling van de markt en gezien het verstrijken van de tijd niet langer in F4 verband wil werken aan het realiseren van glasvezelinfrastructuur. Pas wanneer er een nieuwe marktdynamiek ontstaat wil men verder actief stappen ondernemen.
Hieruit kan geconcludeerd worden dat Smallingerland met haar huidige insteek afhankelijk is van marktpartijen die momenteel niet geïnteresseerd zijn om in hele gemeenten breedband aan te leggen. Voor de meest rendabele gebieden zien marktpartijen nog wel mogelijkheden (bijvoorbeeld nieuw aan te leggen woonwijken waar in één keer meer dan 200 woningen aangesloten kunnen worden) maar de buitengebieden zijn voor deze partijen niet interessant.
De politieke partijen ELP, CDA en VVD Smallingerland in Smallingerland vragen zich af of de digitale infrastructuur niet anders kan en moet worden vormgegeven. Waar liggen de kansen en verantwoordelijkheden van de lokale overheid op dit vlak en wat kan binnen de kaders van de wet door een overheid gefaciliteerd worden? Hoe ziet een uitgewerkt voorstel hiervan eruit en wat zou dit de gemeente kosten?
Aan de hand van het huidige beleid en de stand van zaken en kansen en mogelijkheden komen ELP, CDA en VVD Smallingerland tot de businesscase zoals hieronder omschreven. Het gaat dan om de volgende onderdelen.
- Een actieve rol van de gemeente. Digitale infrastructuur is een collectief belang zoals wegen en riolering.
- Uitrol van glasvezel in alle dorpen van Smallingerland (met uitzondering van Drachten) waarbij 4.000 woningen worden aangesloten. In Drachten is breedband met voldoende snelheid aanwezig.
- Een bankgarantie van Smallingerland bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) voor een op te richten stichting welke tot doel heeft het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Smallingerland.
Op basis van voorgaande uitgangspunten blijkt dat de aansluiting op glasvezel 13 euro per maand per aansluiting kost. Dit maandbedrag laat zien dat glasvezel voor heel de gemeente Smallingerland financieel haalbaar is. Indien ook de politieke wil aanwezig is maakt dit realisatie op korte termijn mogelijk.
Toegang tot goed en betrouwbaar internet is in deze tijd onontbeerlijk. We kunnen ons bijvoorbeeld
moeilijk een comfortabel en modern leven voorstellen zonder riolering, gas, elektriciteit en water, én zonder de mogelijkheid om met anderen draadloos te communiceren. Voor glasvezel geldt hetzelfde.
Met voorgaand voorstel willen CDA, ELP en VVD Smallingerland een stimulans geven aan de aanleg van breedband in de gemeente Smallingerland. Zodat alle inwoners, bedrijven en scholen kunnen aanhaken bij de digitale ontwikkelingen.
Alternatieve-businesscase-voor-glasvezelinfrastructuur-in-smallingerland12-feb2016.pdf
Namens de VVD
Sipke Hoekstra