Philips verbouwt het oudste industriële gebouw van de fabriek in de plaats tot een studiefaciliteit.
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Innovatiecluster Drachten zien met de oprichting van de zogenoemde ‘hightech innovatiehub Drachten’ een langgekoesterde wens in vervulling gaan. De RUG wil zijn positie als technische universiteit versterken.
Mede dankzij de nieuwe masteropleiding Mechanical Engineering die vanaf het studiejaar 2020-2021 grotendeels in Drachten wordt gegeven, groeit Groningen uit tot vierde technische universiteit van het land, na Delft, Eindhoven en Twente.
Relevant onderzoek doen
Het Innovatiecluster Drachten, dat bestaat uit achttien hightechbedrijven in Friesland, Groningen en Drenthe, wil techniekstudenten laten zien dat hier veel bedrijven zijn waar zij relevant onderzoek kunnen doen.
,,We hopen dat studenten zo ontdekken dat ze voor interessante banen in deze sector helemaal niet meer naar het zuiden of westen van het land hoeven’’, zegt Binne Visser. De Philips-manager is voorzitter van het Innovatiecluster.
Philips is het grootste en bekendste bedrijf van het cluster, dat vrijdag het vijfjarig bestaan viert. De multinational biedt op het bedrijventerrein andere kennisbedrijven faciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling.
Oud pand krijgt metamorfose
Het concern grijpt de komst van de universitaire studenten naar het Innovatiecluster aan om het fabriekspand, waarin Philips in de jaren vijftig in Drachten van start ging met de assemblage van scheerapparaten, een complete metamorfose te geven. De opknapbeurt kost enkele miljoenen.
,,Het is een van de oudste industriële panden van Drachten, dat willen we graag behouden. Het Innovatiecluster maakt er nu ook al gebruik van, net als de bedrijfsbrandweer’’, aldus Visser. In het pand komen onder meer een collegezaal en ruimtes voor onderzoek door studenten. Philips vestigt er een ontvangstruimte.
Naar verwachting groeit het aantal ‘Drachtster’ RUG-studenten na 2020 naar circa zestig per jaar. De studenten brengen een jaar van hun studie door op de nieuwe Drachtster campus. In totaal zijn in Drachten dan jaarlijks zo’n honderd studenten actief: van de universiteit en van mbo en hbo.
Kruisbestuiving tussen opleidingen
Programmamanager Joost Krebbekx verwacht veel van de kruisbestuiving tussen de verschillende opleidingsniveaus. ,,Een van de bedrijven uit het cluster wil nu een idee patenteren dat door een student is bedacht. We willen er voor zorgen dat er straks meer onverwachte ideeën en productontwikkelingen zijn.’’
Het opzetten van de opleidingen wordt voor het merendeel bekostigd door de RUG. Maar ook de provincie Fryslân, de gemeente Smallingerland en het Innovatiecluster steken er ieder tonnen in om de opleiding Smart Factory in Drachten uit te voeren.
Met de nieuwe vestiging krijgt de koers, uitgezet door de vorig jaar benoemde bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de RUG, verder gestalte. De RUG wil zich manifesteren als ‘universiteit van het Noorden’. De Vries was eerder decaan van de Campus Fryslân van de RUG.
Vacatures en stages
De masteropleiding Mechanical Engineering biedt straks naast studierichtingen Advanced Instrumentation en Smart Factories ook Materials for High Tech Systems. De drie richtingen zijn allemaal interessant voor de hightechbedrijven van het samenwerkingsverband, zegt Visser.
,,En het biedt ons de mogelijkheid om goede studenten te leren kennen, die vervolgens mogelijk bij ons aan de slag kunnen.’’ De bedrijven van het Innovatiecluster hebben nu zo’n tachtig onvervulde technische vacatures en stages.
Wethouder Robert Bakker van de gemeente Smallingerland is enthousiast: ,,Met de komst van deze technische opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn we een klein beetje universiteitsstad.’’